bounce rate

El bounce rate: Com més bota la pilota pitjor serà per a la teva web

“Com més bota la pilota pitjor serà per a la teva web”, et sona aquesta afirmació? … Clarament el bounce rate és un bot, com diu la frase, concretament un rebot de l’usuari a la teva web que entra i surt.

L’usuari entra i per diverses raons surt del web, a aquest procés se li coneix com bounce rate i pot ser realment perjudicial per a la teva web. Si el que vols és saber què passa i per què passa això, hi ha causes que el provoquen, el que està clar és que cal controlar aquesta mètrica i en el teu lloc web, ho pots fer amb Google Analitycs , per exemple.

Les principals causes per les quals es produeix bounce rate són:

  • Disseny:Sí, el disseny web és una cosa essencial. Si la web no és atractiva, el client no es sentirà atret i per tant, podran entrar i sortir amb rapidesa del teu lloc web.
  • Informació no adequada a la cerca de l’usuari.
  • Les expectatives del client no són cobertes pels continguts que hi ha a l’interior de la pàgina.
  • Problemes de construcció web: Quan la web va molt lenta, triga a carregar, és quan hi ha la major taxa de bounce rate.
  • També hi ha un nombre de persones que arriben a la web perquè vénen des de la recomanació d’una altra pàgina web. Si aquestes entren i de seguida es surten i no interactuen també són un rebot.

Taxa i temps de rebot o bounce rate

La taxa de rebot, és un terme utilitzat en l’anàlisi web. És un percentatge que mesura les vegades que l’usuari entra i surt sense mirar altres pàgines de la teva web o realitzar algun tipus d’acció. Aquesta taxa serà diferent depenent del tipus de web, així un bloc o web de continguts es considera que té una taxa de temps acceptable quan està entre el 35% i el 50%. No obstant això, si parlem de webs e-commerce, la taxa de rebot és més petita, entre un 20% i un 35%, i és que si un client entra i no veu diversos productes alguna cosa passa.

Aquesta mètrica sobre la qual venim parlant, que alguns autors també la defineixen com engagement, és a dir, el compromís del consumidor amb la nostra marca. Es mesura també en temps, és a dir, quanta gent entra i es queda un temps. Ja que si es queda, és possiblement perquè llegeixi el contingut i després marxi.

El temps és important, perquè si l’usuari entra, es queda un temps, llegeix el contingut i se’n va. Per definició estem en un bounce rate, però en aquest cas estem davant d’un fals rebot. Tot i que Google, al no punxar en una altra part de la meva web ho considera rebot, el que estigui 10 minuts llegint i fent scroll ens diu que ha arribat i s’ha quedat.

Doncs bé, el temps de permanència és molt significatiu perquè sapiguem analitzar l’engagement de l’usuari. Si el que volem és saber quan un contingut és pobre, el que hem és aplicar aquestes mètriques i analitzar el comportament de l’usuari.

Però ull, si la mètrica del temps la fas amb google Analytics, heu de proporcionar i configurar-la. Ja que aquest considera rebot a tot aquell que entra i no punxa en cap costat i se’n va, amb independència del temps que hagi estat. També hi ha alternatives com és Woopra.El que volem és que treguis una conclusió. Que sàpigues que conèixer el comportament de l’usuari és el que farà que creïs un web atractiva i cobreixis les necessitats dels teus usuaris, ja que tenir un web o blog no és tenir la teva web, sinó la dels teus lectors. Un web amb continguts bons, i realment atractius per als teus clients o visitants del teu espai web.


Publicada

a

per